ECO19 nov '13 21:40

JPMorgan treft hoogste schikking ooit

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De bank JPMorgan heeft een schikking getroffen van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) met de Amerikaanse autoriteiten in verband met de verkoop van 'slechte' hypotheken.

EPA
EPA

Dat is dinsdag bekend geworden. De bank kreeg van de Amerikaanse justitie de hoogste boete die ooit aan een instelling is opgelegd.

Bijna een derde van het bedrag, 4 miljard dollar, zal worden gebruikt om mensen die nadeel hebben ondervonden van het beleid van JPMorgan, onder meer huizenbezitters met een zware hypotheek, te compenseren. De rest wordt verdeeld tussen verscheidene overheidsdiensten, onder meer het ministerie van Justitie en de federale toezichthouder op de hypotheekmarkt, FHFA.

De bank gaf toe slechte, aan hypotheken gerelateerde financiële producten te hebben verkocht en daarvoor dubieuze methoden te hebben gebruikt. Deze praktijken zouden onder meer hebben geleid tot de financiële crisis in 2009.

Fannie Mae

Vorige week trof JPMorgan al een schikking met 21 grote beleggers voor 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Vorige maand schikte de bank ook al met Amerikaanse toezichthouders, waarbij hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac 5,1 miljard dollar mochten ontvangen.

Daarmee kan de bank het hoofdstuk 'slechte hypotheken' nog steeds niet volledig achter zich laten. Er lopen onder meer nog strafrechtelijke onderzoeken in verband met de zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen