ECO2 sep '13 07:58Aangepast op 2 sep '13 08:39

'AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint maandag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen op de eerste handelsdag van september hoger openen. De stemming wordt gesteund door een meevallende industriecijfers uit China. De omzetten op de beurzen zullen laag blijven aangezien Wall Street maandag dicht is vanwege Labor Day.

,,De AEX opent tussen 1 tot 2 punten hoger in navolging van de flinke winsten in Azië, waar de Chinese industrie een verdere groei liet zien. De afnemende dreiging van militaire actie tegen Syrië zorgt daarnaast voor een verdere daling van de olieprijs. Vandaag zal het nog relatief rustig blijven aangezien de beurzen in de VS gesloten zijn'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam zal Unibail-Rodamco mogelijk bewegen op een advieswijziging. Exane verhoogde het beleggingsadvies voor het vastgoedbedrijf naar outperform.

Syrië

Beleggers zullen zich deze week vooral richten op de ontwikkelingen rondom Syrië. Een naderende militaire actie zette de wereldwijde graadmeters vorige week flink lager. De Amerikaanse president Barack Obama wil echter eerst toestemming van het Congres. Uiterlijk in de week van 9 september zal er in de Verenigde Staten gestemd worden over militair ingrijpen in Syrië.

Op macro-economisch vlak ligt het zwaartepunt op donderdag en vrijdag. Donderdag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol. Vrijdag zijn de financiële markten gericht op het Amerikaanse banencijfer. Het cijfer is belangrijk voor het tijdspad waarop en de mate waarin de Amerikaanse Federal Reserve de miljardensteun voor de Amerikaanse economie gaat afbouwen.

Industrie

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenbeurzen maandag omhoog. Beleggers wisten moed te putten uit een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie. De Nikkei in Tokio sloot 1,4 procent hoger.

De Amerikaanse effectenbeurzen gingen vrijdag met verliezen het lange weekeinde in. Beleggers verkeerden in onzekerheid over de mogelijke naderende militaire actie van de Verenigde Staten tegen Syrië en namen nauwelijks posities in.

KPN

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 14810,31 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1632,97 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,8 procent prijs tot 3589,868 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag. In Amsterdam was KPN hekkensluiter na opwerping van een blokkade tegen de overname door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent lager op 362,93 punten. De MidKap verloor 0,6 procent, tot 536,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,3 procent in.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3220 dollar waard, tegen 1,3198 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 106,27 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 113,07 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen