ECO30 sep '13 11:44

Beurzen lager door zorgen Italië en VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag in het rood.

ANP
ANP

De bezorgdheid over de begrotingsperikelen in de Verenigde Staten en de politieke crisis in Italië zette de beurskoersen onder druk. Een tegenvallend industriecijfer uit China droeg ook bij het negatieve sentiment.

,,De daling valt nog mee. De markt lijkt te willen reageren op de feiten en niet op verwachtingen. In de VS hebben de politici tot middernacht de tijd om een begrotingsdeal te sluiten, maar het ziet ernaar uit dat het niet gaat lukken en dat tal van Amerikaanse overheidsdiensten worden stilgelegd. Ook in Italië ziet het er slecht uit. Daar dreigen nieuwe verkiezingen. De Italiaanse rente zou daardoor kunnen gaan oplopen en er voor zorgen dat de schuldencrisis in Europa weer terugkeert“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 373,59 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 568,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,8 en 1,2 procent.

Italië

In Milaan ging de beurs 1,8 procent onderuit. Vooral de Italiaanse banken moesten het ontgelden. In Italië is de regering van premier Enrico Letta in gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. Aanstaande woensdag zal Letta meer duidelijkheid krijgen over de verhoudingen binnen het parlement. Dan zal tijdens een vertrouwensstemming blijken wie zijn regering nog steunt en wie niet.

Het Amerikaanse Congres moet maandag tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen. Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden over de voorwaarden.

Grootste daler

Postbezorger PostNL was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 2 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM ging aan kop met een plus van bijna 1 procent na een adviesverhoging door HSBC. Olieconcern Shell profiteerde van een adviesverhoging door Goldman Sachs en klom 0,4 procent.

In Frankfurt daalde Siemens 1 procent. Het Duitse technologieconcern schrapt tot en met volgend jaar wereldwijd 15.000 arbeidsplaatsen, waarvan 5000 in Duitsland.

De euro was 1,3501 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 101,73 dollar per vat. Brentolie zakte 0,6 procent tot 107,96 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen