ECO5 sep '13 19:40

Kleine winsten op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden donderdag in de middaghandel op een bescheiden winst.

EPA
EPA

Gunstige berichten over de Amerikaanse economie werden met voorzichtig enthousiasme onthaald, in afwachting van de cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten komen.

Na 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 14.948 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1656 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 0,2 procent bij, op 3658 punten.

Beleggers reageerden onder meer op het bericht dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector vorige maand nog sterker is gegroeid dan werd verwacht, terwijl het aantal nieuwe orders voor fabrieken in de VS in juli minder hard kromp dan gevreesd. Er wordt echter vooral uitgekeken naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Salarisstrookverwerker ADP gaf donderdag zijn traditionele schot voor de boeg, met de melding dat er vorige maand 176.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat waren er iets minder dan verwacht.

Detailhandelaren

Amerikaanse detailhandelaren kwamen met beter dan verwachte verkoopcijfers over de afgelopen maand. De winkels moesten echter wel fikse kortingen inzetten om klanten te lokken. Warenhuisketen Costco was een van de ketens die de voorspellingen van analisten overtroffen en werd beloond met een koerswinst van 2 procent.

De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen steeg donderdag tot 3 procent. Dat is het hoogste punt sinds juli 2011. De rente zit de afgelopen maanden stevig in de lift door het vooruitzicht dat de Federal Reserve mogelijk deze maand al een begin maakt met het inperken van zijn stimuleringsbeleid.

Huizenbouwers

De stijgende rente ging donderdag ten koste van de beurswaarde van huizenbouwers, uit vrees dat de stijgende rente het herstel van de huizenmarkt zal remmen. Lennar Corp leverde 0,5 procent in, terwijl Toll Brothers 1 procent verloor.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 108 dollar. De euro was donderdag aan het begin van de avond met 1,3120 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen