ECO5 sep '13 07:58Aangepast op 5 sep '13 08:35

'Amsterdamse beurs begint hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint donderdag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met winsten openen. De markt kijkt uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook gaat de aandacht uit naar arbeidsdata uit de Verenigde Staten en de G20-bijeenkomst.

,,De AEX opent ruim 1 punt hoger in navolging van de winsten in de VS, waar de economische data steeds beter worden. De zorgen over Syrië worden even vooruitgeschoven in afwachting van verdere stemmingen in de VS over een militaire interventie. Maar de koopdrift blijft door de Syrische kwestie wel beperkt. Vandaag is de focus gericht op de centrale banken, de Amerikaanse ww-uitkeringen en het ADP-banenrapport”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De wereldleiders komen donderdag in het Russische Sint-Petersburg bijeen om te praten over de grote problemen van de wereldeconomie. De onderkoelde verhoudingen tussen gastheer Rusland en de VS dreigen de top van de G20 echter te overschaduwen. De twee grootmachten zijn ernstig verdeeld over mogelijk militair ingrijpen in Syrië.

KPN

De commissarissen van KPN botsen volgens De Telegraaf hard met grootaandeelhouder América Móvil (AMX), die totale controle over het telecomconcern zoekt. De commissarissen en het bestuur van KPN bestempelen het bod van AMX als vijandig en adviseren aandeelhouders tegen te stemmen, tenzij er extra garanties op tafel komen. ,,De wensen liggen te ver uit elkaar. De kans dat een overname zal slagen, neemt met de dag af'', zo citeert De Telegraaf ingewijden.

In het Verre Oosten gingen de beurzen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent in de plus. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die na afloop van de tweedaagse rentevergadering het zeer ruime monetaire beleid onveranderd liet. De Japanse centrale bank is wel positiever over de economie, die volgens de centrale bankiers gematigd herstelt.

Syrië

In de VS stemde een Senaatscommissie woensdagavond voor militair ingrijpen in Syrië, maar dat had geen effect op de beurshandel in New York. Beleggers op Wall Street hadden meer oog voor een stevige stijging van de autoverkopen en gunstig nieuws voor een aantal technologiebedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 14.930,87 punten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1653,08 punten en de Nasdaq won 1 procent tot 3649,04 punten.

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag dankzij een eindsprint met winst. Twee uur voor het slot stonden de meeste graadmeters nog op verlies. De beurshandel werd lange tijd gedicteerd door de angst voor militair ingrijpen in Syrië en Ryanair zette met een winstwaarschuwing de luchtvaartsector onder druk.

AEX

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 368,26 punten en de MidKap won 0,6 procent tot 543,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen enigszins achterbleef met een plus van 0,1 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3175 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,44 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent tot 115,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen