ECO7 nov '13 19:49Aangepast op 7 nov '13 22:38

Angst voor afbouw steun terug op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street maakten zich donderdag opnieuw zorgen over de afbouw van steun door de Federal Reserve.

EPA
EPA

Ze vreesden dat het moment waarop de centrale bank begint met het zogeheten 'tapering' sneller komt dan verwacht, nadat donderdag een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie was bekendgemaakt.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 15.593,98 punten en de S&P 500-index daalde 1,3 procent tot 1747,15 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,9 procent tot 3857,33 punten.

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,8 procent is gegroeid. Economen rekenden gemiddeld op een groei van 2 procent na de plus van 2,5 procent in het tweede kwartaal. Vrijdag volgt een ander belangrijk cijfer, de banengroei exclusief de agrarische sector in oktober. Economen rekenen in doorsnee op een toename van de werkgelegenheid met 120.000 arbeidsplaatsen.

Twitter

,,Het nieuws over de economische groei was positief. Het wachten is op het banencijfer. De angst in de markt is dat de Fed sneller tot tapering zal besluiten als het macro-economisch nieuws de verwachtingen blijft overtreffen'', aldus een handelaar.

Twitter eiste een hoofdrol voor zich op door een koerswinst te pakken van bijna 72,7 procent bij het beursdebuut van de onlineberichtendienst. Twitter verhoogde de afgelopen weken twee keer de bandbreedte voor zijn introductiekoers, die uiteindelijk werd vastgesteld op 26 dollar. Het aandeel opende op 45,10 dollar, met anderhalf uur vertraging vanwege de grote belangstelling onder beleggers, en sloot op 44,90 dollar.

Qualcomm

Qualcomm leverde 3,8 procent in nadat de fabrikant van chips voor smartphones tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Whole Foods Market gaf een winstwaarschuwing en werd daarvoor gestraft met een koersval van ruim 11 procent.

De euro, die wegzakte na de onverwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank, herstelde zich enigszins. De munt was 1,3417 dollar waard in vergelijking met 1,3386 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 94,27 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper, op 103,35 dollar.

Gerelateerde artikelen