ECO4 jul '13 15:19Aangepast op 4 jul '13 16:57

Draghi stuwt beurzen verder omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese effectenbeurzen werden de winsten donderdagmiddag verder uitgebreid.

ANP
ANP

Beleggers trokken zich op aan de woorden van ECB-president Mario Draghi, die stelde dat de rente voor langere tijd op het huidige niveau of wellicht onder dat niveau zal blijven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 2,5 procent hoger op 354,49 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 533,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 2,2 en 3,1 procent. In Lissabon klom de hoofdindex meer dan 4 procent. De Portugese beurs leverde woensdag nog ruim 5 procent vanwege de regeringscrisis in het land. Wall Street bleef dicht vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

In Europa hielden de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) hun rentetarieven onveranderd op de historisch lage niveaus van 0,5 procent. Economen hadden al verwacht dat de rentes deze maand niet zou worden aangepast.

Rentetarieven

Draghi sprak wel de verwachting uit dat de centrale bank de belangrijkste rentetarieven een langere tijd op of onder de huidige niveaus zal houden. De ECB-president gaf niet aan hoe lang die ,,langere'' periode zal duren. Het moment dat de ECB besluit het huidige losse monetaire beleid terug te draaien is volgens Draghi nog ,,ver weg''.

In de AEX gingen alle 25 fondsen omhoog. Staalconcern ArcelorMittal ging aan kop met een winst van 5,5 procent. Chipmachinemaker ASML, elektronicaconcern Philips en bank en verzekeraar ING volgden met plussen van rond de 4 procent.

Imtech

De geplaagde technisch dienstverlener Imtech won 3,3 procent. Met de lancering van de claimemissie ter waarde van 500 miljoen euro lijkt een einde te zijn gekomen aan de onzekerheid rond het aandeel. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen bouwen hedgefondsen hun shortposities in Imtech af, mede omdat ze niet verplicht willen worden ook claimrechten te moeten leveren.

In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de stijgers aan met een plus van 2,6 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de grootste daler met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

De euro ging verder omlaag na het rentebesluit en was 1,2907 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 101,17 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 105,44 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen