ECO5 dec '13 15:03

'Vlakke opening Wall Street’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zullen donderdag naar verwachting nagenoeg vlak openen.

EPA
EPA

Beleggers verwerken positief nieuws over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt en proberen in te schatten wat deze cijfers betekenen voor het steunbeleid van de Federal Reserve.

Voor opening van de aandelenmarkten bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,6 procent is gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Bij een eerste raming in november werd nog een groei van 's werelds grootste economie gemeld van 2,8 procent op jaarbasis. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de groei opwaarts zou worden bijgesteld tot 3,1 procent.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat afgelopen week minder mensen voor het eerst een uitkering hebben aangevraagd. In totaal kwamen er 298.000 aanvragen binnen. Economen gingen in doorsnee uit van 320.000 aanvragen.

Apple

In Europa lieten de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) conform verwachting de rentetarieven ongewijzigd op respectievelijk 0,5 en 0,25 procent. ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit momenteel toe tijdens een persbijeenkomst.

Bij de bedrijven staat Apple in de schijnwerpers. Het technologiebedrijf heeft een overeenkomst gesloten met China Mobile over de verkoop van iPhones bij abonnementen van het Chinese telecombedrijf. China Mobile is met 700 miljoen abonnees het grootste mobiele telecomconcern van de wereld. Ook voert de activistische investeerder Carl Icahn de druk op Apple op. Hij wil zijn voorstel tot een extra aandeleninkoop in een stemming voorleggen aan de overige aandeelhouders.

De graadmeters op Wall Street gingen woensdag overwegend licht omlaag. Deze week werd nog geen enkele dag met winst afgesloten. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 15.889,77 punten.

Gerelateerde artikelen