ECO24 dec '13 11:41

Effect steunafbouw Fed houdt aan

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden dinsdag tijdens een verkorte handelssessie licht hoger.

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

Daarmee werd een vervolg gegeven aan de opmars die vorige week werd ingezet nadat de Federal Reserve bekendmaakte de maandelijkse steun voor de Amerikaanse economie af te gaan bouwen.

Voor de AEX blijft het niveau van 400 punten in zicht, maar handelaren verwachten niet dat die stand dit jaar gehaald wordt. Aan het begin van de middag noteerde de graadmeter van de Amsterdamse beurs 0,4 procent hoger op 396,92 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 622,30 punten. De FTSE in Londen, die om 12.30 uur lokale tijd sluit, ging 0,3 procent vooruit en de CAC 40 stond in Parijs nagenoeg onveranderd. De beurs in Frankfurt was al gesloten in verband met feestdagen.

,,De beurzen zijn de afgelopen dagen sterk gestegen. De AEX ging na de aankondiging van de afbouw van 375 punten naar 396 en ook vandaag is het weer een mooie dag'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers. ,,Voor wat het waard is moet de AEX eerst een technische weerstand op 398 punten doorbreken voordat een aanval op 400 kan worden ingezet.''

Duurzame goederen

Beleggers kregen dinsdag weinig richtinggevend nieuws voorgeschoteld. Het Franse statistiekbureau Insee bevestigde een eerdere raming van een economische krimp van 0,1 procent in het derde kwartaal, terwijl de Nederlandse economie met een plus van 0,2 procent sterker groeide dan de 0,1 procent die het CBS in een eerste prognose vaststelde.

In de tweede helft van de middag komen er in de Verenigde Staten cijfers naar buiten over de orders voor duurzame goederen en de verkoop van nieuwe woningen in november.

Boskalis

Slechts een handvol AEX-fondsen stond in de min. PostNL stond onderaan met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door Fugro dat 0,4 procent inleverde. De sterkste stijger was Reed Elsevier (plus 2,1 procent).

In de MidKap nam Boskalis (plus 2,7 procent) de koppositie in. De baggeraar en maritiem dienstverlener maakte bekend dat dochterbedrijf Dockwise een opdracht heeft gekregen van 275 miljoen dollar, de grootste klus in de historie van het zeetransportbedrijf.

De euro was 1,3679 dollar waard, tegen 1,3705 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,17 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 111,83 dollar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen