
De vrees voor de afbouw van het steunprogramma van de Federal Reserve (Fed) en een zwak Chinees industriecijfer zorgden wereldwijd voor een verkoopgolf op de beurzen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 2,3 procent lager op 343,02 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 523,73 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt doken tussen 2,7 en 3,1 procent omlaag.
In New York stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na de opening 1,3 procent in de min. Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, zei woensdagavond dat het stimuleringsbeleid mogelijk volgend jaar kan worden beëindigd. Later dit jaar zou begonnen kunnen worden met een geleidelijke afbouw. Beleggers hadden juist gehoopt dat Bernanke de vrees voor afbouw van het steunbeleid zou temperen.
HSBC
Ook bleek uit cijfers van de Britse bank HSBC dat de industriële activiteit in China in juni verder is gekrompen tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. De bedrijvigheid in de industrie in het eurogebied kromp in juni daarentegen iets minder sterk dan in de maand daarvoor.
Nokia wist de negatieve dans te ontspringen en steeg in Helsinki 4,5 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal heeft Microsoft met Nokia vergevorderde gesprekken gevoerd over een overname van de apparatendivisie van de Finse mobieltjesmaker. Uiteindelijk liepen de onderhandelingen stuk op de prijs en de zorgen over de moeizame positie van Nokia op de smartphonemarkt.
Imtech
In de AEX was technisch dienstverlener Imtech opnieuw veruit de grootste daler met een verlies van 16,5 procent. Daarmee werd het laagste koersniveau bereikt in bijna 10 jaar. Analist Teun Teeuwisse van ABN Amro waarschuwde in De Telegraaf dat Imtech zijn schuldpositie niet voldoende op orde krijgt met de aangekondigde claimemissie van 500 miljoen euro.
Bij de kleinere fondsen klom ICT Automatisering 1,5 procent. Bestuursvoorzitter Eric Winter van detacheerder DPA liet weten vertrouwen te houden in de voorgenomen fusie met ICT. Het bestuur van ICT liet eerder deze week echter weten niets zien in een mogelijke fusie.
De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3405 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,6 procent tot 95,88 dollar per vat. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper, op 103,40 dollar. De goudprijs stond eveneens onder druk en zakte tot het laagste niveau sinds oktober 2010.