ECO9 aug '13 15:54Aangepast op 9 aug '13 16:44

AEX op hoogste stand van 2013

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese effectenbeurzen werden vrijdag de winsten van een dag eerder verder uitgebreid.

ANP
ANP

In Amsterdam klom de AEX-index naar de hoogste stand van dit jaar dankzij een flinke koerssprong van KPN, dat een overnamebod ontving.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde een uur voor het slot 0,8 procent hoger op 375,13 punten. Eerder op de middag werd met 375,73 punten de hoogste stand van 2013 bereikt. De MidKap steeg ook 0,8 procent, tot 552,66 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,4 en 0,9 procent. Op Wall Street noteerde de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,3 procent in de min.

,,Het gesprek van de dag is KPN. Het bod van Carlos Slim zorgt voor een flinke omzet in het aandeel en stuurt de AEX weer richting de hoogste niveaus van het jaar. Ondanks de zomerstilte gaat het sowieso goed op de beurzen en lijkt de AEX ook deze week weer een paar punten te klimmen'', zei marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Bovenaan

KPN stond bovenaan in de AEX met koerswinst van 16 procent op 2,32 euro. Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil zijn Nederlandse branchegenoot overnemen voor 2,40 euro per aandeel. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft al een belang van bijna 30 procent in het Nederlandse telecombedrijf. KPN liet weten het bod te bestuderen en alle strategische opties te onderzoeken.

Het bod op KPN leidde tot meer overnamespeculatie in de Europese telecomsector. In Wenen steeg Telekom Austria bijna 8 procent. Carlos Slim heeft een belang van ruim 20 procent in de Oostenrijkse telecomaanbieder en beleggers hopen dat de Mexicaan ook dat bedrijf volledig zal inlijven.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro liet weten in de eerste 6 maanden van het jaar iets beter te hebben gepresteerd dan het bedrijf zelf had verwacht. Ook gaf Fugro voor heel 2013 een verwachting af, waarbij een hogere omzet wordt voorspeld en een iets lagere winst dan in 2012. Analisten hadden voor dit jaar echter op meer gerekend en ook beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel zakte 6 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX.

In de MidKap leverde AMG 2,3 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. De metaalspecialist zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen. Vooral de economische problemen in Europa en het lagere groeitempo in Azië speelden AMG parten. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste stijger onder de middelgrote bedrijven met een plus van ruim 4 procent.

De euro was 1,3355 dollar waard, tegen 1,3394 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 105,03 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 107,36 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen