ECO22 nov '13 08:02Aangepast op 22 nov '13 08:40

'Amsterdamse beurs begint hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen in navolging van de positieve stemming in Azië en op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 16.000 punten eindigde.

,,De AEX opent tot 1 punt hoger in reactie op een sterk gestegen en veerkrachtig Wall Street. Het gaat maar door en het lijkt wel of we alleen maar naar boven kijken. Men wil doen geloven dat het beter gaat op de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar steeds meer mensen geven het op om werk te zoeken. Verder krijgen we vandaag uit Duitsland belangrijke cijfers over de economische groei en het ondernemersvertrouwen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam zal Ahold mogelijk bewegen op een positief analistenrapport van Bank of America Merrill Lynch. De Amerikaanse bank adviseert het aandeel van het supermarktconcern te kopen.

Griekenland

Volgens de Duitse krant Süddeutschen Zeitung zal premier Antonis Samaras van Griekenland vrijdag tijdens zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel vragen om versoepelde regels voor het terugbetalen van schulden die het bij de Europese Unie heeft uitstaan. De premier hoopt op een renteverlaging of langere afbetalingstermijnen.

De bankencommissie van de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de nominatie van Janet Yellen als nieuwe voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Haar nominatie zal nu worden voorgelegd aan de gehele Senaat. Yellen is momenteel vicevoorzitter van de Fed en werd in oktober door president Barack Obama voorgedragen om de opvolger te worden van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag omhoog. In Tokio namen beleggers wat gas terug na de stevige koerswinst van een dag eerder en sloot de Nikkei 0,1 procent hoger. De Japanse beurs won deze week 1,4 procent.

De aandelenbeurzen in New York eindigden donderdag met mooie winsten. Wall Street poetste daarmee de verliezen van een dag eerder volledig weg. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 16.009,99 punten. De brede S&P 500 won 0,8 procent tot 1795,85 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 3969,15 punten.

Europa

De beurs in Amsterdam sloot donderdag licht lager, net als de meeste beurzen elders in Europa. Tegenvallende economische cijfers uit de eurozone en China zorgden voor enige koersdruk. Daarnaast verwerkte de markt de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank overweegt in de komende maanden te beginnen met de afbouw van het stimuleringsbeleid.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 395,33 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 608,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent, Londen noteerde een fractie hoger.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3482 dollar waard, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,21 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 109,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen