ECO2 dec '13 15:50

Beurzen overwegend in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag overwegend in de min.

ANP
ANP

Beleggers wachten op nieuwe impulsen die markt richting kunnen geven. Positieve industriecijfers uit China en de eurozone hadden weinig impact op de handel.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 395,96 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 616,16 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,3 en 0,7 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,1 procent.

,,Het is een herhaling van zetten van vorige week op de beurzen. De AEX blijft tegen de 400 punten aan rommelen. De industriecijfers uit China en Europa doen weinig en lagen min of meer in lijn met de verwachtingen. Voor de rest hobbelen we rustig voort en is het wachten op het banenrapport uit de VS, dat pas aan het einde van de week verschijnt“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Industriële bedrijvigheid

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de industriële bedrijvigheid in de eurozone in november verder is toegenomen. In Spanje liet de industrie echter voor het eerst in 4 maanden een krimp zien. De Chinese industrie groeide in november in hetzelfde tempo als in oktober.

In Frankfurt zakte Deutsche Telekom 0,3 procent. Dochteronderneming T-Systems van het Duitse telecombedrijf staat volgens zakenkrant Handelsblatt een ingrijpende reorganisatie te wachten. Vakbonden vrezen dat het banenverlies kan oplopen tot 8000 arbeidsplaatsen.

Thyssenkrupp

ThyssenKrupp leverde ruim 9 procent in na aankondiging van een aandelenemissie. Het Duitse staalconcern verkoopt ook zijn staalfabriek in het Amerikaanse Alabama voor 1,55 miljard dollar aan ArcelorMittal en het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal. De aankoop is volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een ,,goede deal'' voor ArcelorMittal, dat in Amsterdam de AEX aanvoerde met een plus van 1,5 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore won 1,4 procent. Volgens het Financieele Dagblad (FD) dringt Centaurus, een activistische belegger, aan op een andere manier van financiering voor de drijvende olieplatforms die SBM Offshore maakt. Unilever stond onderaan de AEX met een min van bijna 1 procent. Topman Paul Polman van het levensmiddelenconcern liet in een interview weten dat de economische afkoeling in opkomende markten nog jaren kan duren.

De euro was 1,3543 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde 0,6 procent hoger op 93,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 110,09 dollar.

Gerelateerde artikelen