ECO1 okt '13 20:20Aangepast op 1 okt '13 21:45

Wall Street onaangedaan door shutdown

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street leken dinsdag weinig onder de indruk van de politieke verwikkelingen in Washington en de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid.

EPA
EPA

De beurzen stonden op winst, beleggers hadden de 'shutdown' al in de voorgaande dagen van verliezen ingecalculeerd. Tegen het einde van de handel zakte de Dow-Jonesindex wel flink weg.

De hoofdindex noteerde een half uur voor het slot 0,1 procent hoger op 15.150 punten. De S&P-500 index kreeg er 0,5 procent bij en stond op 1690 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent hoger op 3803 punten.

Volgens analisten gaan beleggers er van uit dat de impasse in Washington van korte duur zal zijn. ,,Als dit snel voorbij is, zoals eerder vaak het geval was, dan zal dit weinig invloed hebben op de economie'', aldus een Amerikaanse marktvorser.

Apple

Opvallende stijger was Apple, die er ruim 2 procent bijkreeg. Beleggers reageerden positief op de tweet van durfinvesteerder Carl Icahn, waarin hij zei ,,hard te hebben gepusht'' voor een aandeleninkoopprogramma van 150 miljard dollar. Icahn zei dit in een persoonlijk gesprek met Apple-topman Tim Cook te hebben voorgesteld.

Ook autobedrijven, die dinsdag met gegevens kwamen over de verkopen in september, kregen aandacht van beleggers. General Motors, die als enige Amerikaanse producent een flinke verkoopdaling bekend maakte, verloor 0,3 procent. Ford kreeg er juist na een stevige verkoopstijging 1,8 procent bij.

Merck

Farmaceut Merck maakte dinsdag bekende nog eens circa 8500 banen te schrappen, een mededeling die beleggers gelukkig maakte. Het aandeel steeg met bijna 2 procent.

De euro was 1,3532 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 101,60 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen