ECO23 dec '13 07:48Aangepast op 23 dec '13 08:42

'Rustige handelsdag in het verschiet'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk in de plus.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen licht hoger openen. Beleggers staat een korte handelsweek voor de boeg.

,,We gaan hoger openen, zo'n anderhalve punt. Er is positief nieuws naar buiten gekomen het afgelopen weekend; het Internationaal Monetair Fonds is positiever over vooral de Amerikaanse economie. Het zal echter een rustige dag worden met lage volumes'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde zondag tegen de Amerikaanse tv-zender NBC dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie de afgelopen weken duidelijk zijn verbeterd. Het IMF zal daarom zijn eigen verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie verhogen. Het IMF voorspelde afgelopen najaar een groei van 2,6 procent. Lagarde gaf geen details over de nieuwe raming, die waarschijnlijk in januari wordt gepubliceerd.

Kerstdagen

De Europese beurzen zijn woensdag en donderdag gesloten, terwijl dinsdag in Amsterdam, Londen en Parijs maar een halve dag wordt gehandeld. De beurs in Frankfurt is alleen maandag en vrijdag open. Wall Street beperkt de handel dinsdag tot een halve dag en houdt de deuren op Eerste Kerstdag dicht. De beurs in Tokio is met de kerstdagen wel in bedrijf.

Op Beursplein 5 kan het aandeel Ballast Nedam in beweging komen. Het bedrijf kondigde aan op Curaçao het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrabanda te bouwen. De deal heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro. Verder heeft Ballast Nedam de verkoop van Gebr. Van Leeuwen Boringen aan Kleywegen Groep afgerond en sleepte het de voorlopige gunning voor de vernieuwbouw van het Thialf-stadion binnen.

Samengaan

ICT Automatisering wees maandag grootaandeelhouder DPA Group wederom de deur. De automatiseerder blijft van mening dat een samengaan tussen de twee niet in het belang van het bedrijf en haar belanghebbenden is. Wel wordt een bijzondere aandeelhoudersvergadering, op verzoek van DPA, gehouden om te spreken over de Brandfort-transactie van ICT.

De beurs in Japan was maandag gesloten vanwege de viering van de verjaardag van de keizer. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde in de middaghandel 0,5 procent in de plus. De Kospi in Seoul dikte 0,7 procent aan en de All Ordinaries Index in Sydney kreeg er 0,6 procent bij.

Dow Jones

De AEX-index in Amsterdam eindigde vrijdag 1 procent hoger op 391,56 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 613,83 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,7 procent. De Dow-Jonesindex in New York eindigde 0,3 procent hoger op 16.221,14 punten. De S&P 500-index sloot 0,5 procent hoger op 1818,31 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij tot 4104,74 punten.

De euro was 1,3688 dollar waard, tegen 1,3672 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 99,01 dollar per vat. Brentolie noteerde vlak op 111,74 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen