ECO8 nov '13 20:57

'Fed nog ver van economische doelen af'

Auteur: ANP Nieuws

OXFORD (ANP) - De Federal Reserve (Fed) heeft zijn doelstellingen voor de werkloosheid en de inflatie in de Verenigde Staten nog niet bereikt.

EPA
EPA

Toch zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken volgende maand opnieuw bekijken of de stimuleringsmaatregelen voor de economie moeten worden beperkt. Dat zei de president van de Federal Reserve van Atlanta, Dennis Lockhart, vrijdag.

De vraag of het beleid moet worden aangepast, hoort volgens Lockhart bij elke bijeenkomst van de beleidsmakers van de Fed ter sprake te komen. ,,Het lijkt me dat we het in december op zijn minst weer in overweging moeten nemen'', gaf hij aan. De Fed wil zijn stimuleringsmaatregelen, waarbij maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties wordt opgekocht, inperken als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont. Onlangs gaven de centrale bankiers aan op meer bewijs van betere economische tijden te wachten.

Lockhart noemde de sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die eerder op de dag werden gepresenteerd, bemoedigend. Maar hij waarschuwde ook voor te veel conclusies op basis van cijfers over één maand. ,,De economie blijft zwak'', stelde de centrale bankier. ,,We zijn nog ver verwijderd van onze vastgelegde doelen.''

Inflatie

De Fed mikt met zijn monetaire beleid op maximale werkgelegenheid en een stabiele ontwikkeling van de inflatie. Met 7,3 procent is de werkloosheid in de VS nog altijd hoog, terwijl de kerninflatie met 0,9 procent laag is.

Lockhart benadrukte dat een aanpassing in het huidige beleid niet betekent dat de Fed meteen zijn koers verlegt. Het vooruitzicht van de inperking van het stimuleringsprogramma zorgde eerder dit jaar voor onrust op de financiële markten. Inmiddels rekent het gros van de analisten en economen er echter op dat de Fed niet voor maart in actie zal komen.

Gerelateerde artikelen