ECO21 okt '13 07:51Aangepast op 21 okt '13 08:33

'AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting met winst aan de nieuwe handelsweek.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen overwegend hoger openen. De focus van de markt is vooral gericht op het kwartaalcijferseizoen. In Amsterdam verwerkt de markt de resultaten van zwaargewichten Philips en AkzoNobel.

,,De AEX opent ruim 1 punt hoger in navolging van de positieve stemming in Azië. De hoop dat de Fed pas in maart volgend jaar zal beginnen met de afbouw van de steun zorgt voor optimisme onder beleggers. In Nederland komt het cijferseizoen deze week echt goed op gang. Philips en AkzoNobel kwamen met mooie cijfers en morgen staan de resultaten van KPN op de rol'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Philips heeft dankzij bezuinigingen in het derde kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Het elektronicaconcern boekte vorig kwartaal een nettowinst van 281 miljoen euro, tegen 105 miljoen euro een jaar eerder. Philips maakte verder bekend vanaf maandag een nieuw aandeleninkoopprogramma te lanceren, ter waarde van 1,5 miljard euro.

Akzo Nobel

Ook AkzoNobel zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst stijgen, onder meer als gevolg van hogere volumes en lagere herstructureringslasten. De omzet ging wel omlaag. Het verfconcern verwacht dat de marktomstandigheden voorlopig,,uitdagend' blijven.

De financiële markten zullen deze week ook een flinke reeks Amerikaanse macrocijfers, die waren uitgesteld vanwege het gedeeltelijk stilleggen van de overheid, goed in de gaten houden. Zo wordt het belangrijke banencijfer van september, dat oorspronkelijk twee weken geleden zou worden gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten maandag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor winsten onder de belangrijke Japanse exportbedrijven.

De brede S&P 500-index in New York sloot vrijdag op een nieuwe recordstand. De graadmeter werd gestuwd door een stralend Google dat de dag met een plus van bijna 14 procent afsloot na sterke kwartaalcijfers. Beleggers leken ook opgelucht door berichten dat de Federal Reserve voorlopig afziet van het afbouwen van de steun voor de economie.

Euro

De Dow-Jonesindex eindigde met een bescheiden plus van 0,2 procent op 15399,65 punten. De S&P 500 kreeg er 0,7 procent bij en sloot op 1744,50 punten, de hoogste stand van dit jaar. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,3 procent tot 3914,278 punten.

De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag na de verliesbeurt van een dag eerder de opmars weer voort te zetten. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 385,73 punten, de hoogste slotkoers van het jaar. De MidKap steeg met 0,9 procent tot 590,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tussen 0,6 en 1,1 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3680 dollar waard, tegen 1,3695 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 100,58 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 109,74 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen