ECO5 dec '13 07:59Aangepast op 5 dec '13 08:36

'Vlakke opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk nagenoeg vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen amper van hun plaats komen. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook wordt gewacht op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

,,We lijken een vlak begin te krijgen met een licht negatieve ondertoon. De markt wordt beheerst door de angst dat de Fed mogelijk in december al een beslissing neemt over de afbouw van het steunbeleid. Daarnaast staat de handel vandaag in het teken van de rentebesluiten van de ECB en de Bank of England, waarbij vooral wordt gelet op de woorden van ECB-president Draghi“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Marktpartijen verwachten geen nieuwe verrassing van de ECB na de onverwachte renteverlaging tot 0,25 procent vorige maand. Het rentebesluit zal om 13.45 uur bekend worden gemaakt. De persconferentie van ECB-president Mario Draghi volgt om 14.30 uur. Ook de Bank of England (BoE) zal naar verwachting het monetaire beleid ongewijzigd laten en de rente handhaven op 0,5 procent. Het besluit van de BoE komt om 13.00 uur naar buiten.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag verliezen zien. In Tokio sloot de Nikkei 1,5 procent lager. Het was de tweede verliesbeurt voor de Japanse beurs op rij.

De aandelenmarkten op Wall Street gingen ook woensdag overwegend licht omlaag. Deze week werd nog geen enkele dag met winst afgesloten. De hamvraag blijft wanneer de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, meent dat 's werelds grootste economie weer geleidelijk op eigen benen moet kunnen gaan staan.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 15.889,77 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omlaag, naar 1792,81 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie in de plus op exact 4038 punten.

De Europese aandelenmarkten beleefden woensdag de derde verliesbeurt op rij. De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde 0,6 procent in de min op 388,14 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 604,13 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,9 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3634 dollar waard, tegen 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,30 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 111,53 dollar.

Gerelateerde artikelen