ECO23 okt '13 15:49Aangepast op 23 okt '13 17:03

Beurzen geven terrein prijs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten woensdag terrein prijsgeven.

ANP
ANP

Beleggers namen wat gas terug na de opmars in de afgelopen dagen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door een winstwaarschuwing van Heineken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 388,02 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 598,58 punten, dankzij een flinke koerssprong van Arcadis. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,4 procent in de min.

Heineken zakte 4,9 procent en was daarmee hekkensluiter in de AEX. De bierbrouwer verwacht niet langer dat de winst dit jaar op ongeveer het niveau van 2012 zal uitkomen. In plaats daarvan gaat Heineken nu uit van een ,,laag enkelcijferige'' winstdaling. Ondanks de goede zomer kampte het concern in het derde kwartaal met een zwakke biermarkt in met name Midden- en Oost-Europa.

Arcadis

Arcadis verhoogde daarentegen opnieuw zijn winstverwachting voor dit jaar. Het advies- en ingenieursbureau gaat nu uit van een winstgroei tussen de 3 en 6 procent. Halverwege het jaar was dat nog 0 tot 5 procent. In het derde kwartaal nam de nettowinst met 13 procent toe tot 26,2 miljoen euro. Het aandeel was met een winst van 14,4 procent koploper in de MidKap.

De bankaandelen stonden onder druk nadat de Europese Centrale Bank (ECB) liet weten de financiële positie van 124 grote Europese banken, waaronder diverse Nederlandse, te onderzoeken. De ECB verwacht de operatie in oktober volgend jaar af te ronden, voordat de centrale bank het toezicht op de grote banken overneemt. In Amsterdam verloor ING 1,8 procent. Société Générale ging in Parijs 2,6 procent achteruit en in Frankfurt daalde Commerzbank 3,7 procent.

Orange

Orange leverde in Parijs 5,7 procent in. De omzet van het voormalige France Télécom zakte vorig kwartaal met 5,5 procent. Orange ziet net als zijn internationale concurrenten de omzet uit telefonie dalen, door de opkomst van mobiel internet. Chipmaker STMicroelectronics gaf 7 procent prijs na tegenvallende kwartaalresultaten.

De euro was 1,3776 dollar waard, tegen 1,3776 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 96,44 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, op 108,73 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen