ECO4 nov '13 07:58Aangepast op 4 nov '13 08:38

'AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen hoger openen. Beleggers maken zich op voor een drukke week. Kwartaalresultaten van grote Nederlandse bedrijven, economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten bepalen of de AEX-index de opmars richting de grens van 400 punten kan doorzetten.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger. De onderliggende teneur op de beurzen blijft positief. In Azië wordt de stemming echter enigszins gedrukt door uitspraken van Fed-bestuurder Fisher, die liet weten dat de Amerikaanse centrale bank zo snel mogelijk het steunbeleid moet gaan afbouwen. Voor de rest wordt uitgekeken naar het ECB-besluit op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Het kwartaalcijferseizoen gaat deze week vooral aan het Damrak stevig door, met de resultaten van grote bedrijven als DSM, ING, Wolters Kluwer, Aegon, ArcelorMittal, Corio en Reed Elsevier.

PostNL

PostNL bracht maandag de resultaten naar buiten. De postbezorger weet zijn grootscheepse reorganisatie sneller door te voeren dan verwacht. De operatie levert daardoor grotere besparingen en een beter resultaat op dan eerder aangegeven. PostNL rekent nu op een besparing van 90 tot 110 miljoen euro in 2013, waar eerder werd uitgegaan van 60 tot 80 miljoen euro.

Grontmij liet weten dat het verlies in het derde kwartaal is afgenomen tot 8,1 miljoen euro, van 13 miljoen euro negatief een jaar eerder. De omzet van het advies- en ingenieursbedrijf nam licht af en kwam uit op 179,2 miljoen euro.

Verre Oosten

De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De graadmeters leken zich in eerste instantie op te trekken aan een positief cijfer over de Chinese dienstensector, maar zagen de winsten in de loop van de dag toch weer verdampen. In Tokio was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag in Japan.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag licht hoger. De handel kreeg steun van een meevallend cijfer over de Amerikaanse industrie. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag 0,5 procent hoger op 15.615,55 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1761,64 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 3922,04 punten.

Euro

De Europese beurzen gingen zonder grote koersschommelingen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 391,20 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 608,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 0,6 procent, terwijl Londen een winstje van 0,1 procent noteerde.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3496 dollar waard, tegen 1,3482 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,75 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 106,35 dollar.

Gerelateerde artikelen