ECO5 jul '13 22:27

Wall Street omhoog door banencijfer

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn vrijdag met mooie winsten gesloten, geholpen door sterke cijfers over de Amerikaanse banenmarkt.

ANP
ANP

De angst voor het terugschroeven van de steun door de Federal Reserve lijkt langzaam af te nemen bij beleggers. Over het algemeen verliep de handelsdag op Wall Street rustig.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1 procent hoger op 15.135,84 punten. De brede S&P 500 ging 1 procent omhoog naar 1631,89 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond ook 1 procent hoger, op 3479,38 punten. Donderdag was Wall Street gesloten vanwege Onafhankelijkheidsdag.

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juni met 195.000 banen is gegroeid. Economen hadden in doorsnee gerekend op 165.000 nieuwe banen. De werkloosheid bleef vorige maand onveranderd op 7,6 procent van de beroepsbevolking. Hier werd een daling tot 7,5 procent voorspeld.

Ben Bernanke

Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in mei eveneens 195.000 banen bijkwamen. Eerder werd voor die maand een toename met 175.000 banen gemeld. In april kwamen er 50.000 banen meer bij dan gemeld.

Fed-president Ben Bernanke heeft afgelopen maand duidelijk gemaakt dat het steunbeleid kan worden afgebouwd als er sprake is van een overtuigend economisch herstel in de VS. Door de verwachting dat de Fed de inkoop van obligaties gaat terugschroeven, zakte de prijs van Amerikaanse 10-jaarsleningen en steeg de rente naar 2,7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2011.

Tesla Motors

Het aandeel van de producent van elektrische sportauto's Tesla Motors won 4,2 procent. Het bedrijf zei een groot aantal orders te hebben ontvangen vanuit Hongkong.

Computerbedrijf Dell zakte 2,1 procent. Oprichter en topman Michael Dell wil zijn bod om het bedrijf van de beurs te halen naar verluidt niet verhogen.

Cijferseizoen

Maar beleggers hielden het kruit grotendeels droog in afwachting van het cijferseizoen. Maandag nabeurs komt aluminiumconcern Alcoa traditiegetrouw als eerste met resultaten over het tweede kwartaal.

De dollar noteerde in een valuta-index het hoogste niveau in 3 jaar. De euro stond op een stand van 1,2828 dollar, evenveel als bij het slot van de handel in Europa.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg naar het hoogste punt in 14 maanden door de onrust in Egypte en de verwachting dat de Amerikaanse vraag zal toenemen. Een vat noteerde 2 procent hoger op 103,23 dollar. Brent klom 1,9 procent naar 107,61 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen