ECO23 okt '13 07:54Aangepast op 23 okt '13 08:36

'Amsterdamse beurs begint lager’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag naar verwachting lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met verliezen openen in navolging van de negatieve stemming in Azië. Beleggers lijken even wat gas terug te nemen na de opmars in de afgelopen dagen. In Amsterdam gaf Heineken een winstwaarschuwing.

,,De AEX opent iets lager. Na de mooie stijging van de afgelopen tijd is het wachten op nieuwe impulsen. Als de kwartaalcijfers goed blijven zou de AEX richting de 400 punten kunnen gaan. Dan zijn we weer terug op het niveau van voor de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, waarmee de crisis begon. In Europa zal vandaag worden gelet op het consumentenvertrouwen, dat later op de ochtend bekend wordt gemaakt“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Heineken verwacht niet langer dat het de winst dit jaar op ongeveer het niveau van 2012 kan handhaven. In plaats daarvan gaat de bierbrouwer nu uit van een ,,laag enkelcijferige'' winstdaling. Ondanks de goede zomer kampte Heineken in het derde kwartaal met een zwakke biermarkt in met name Midden- en Oost-Europa.

Arcadis

Arcadis verhoogde daarentegen opnieuw zijn winstverwachting voor dit jaar. Het advies- en ingenieursbureau gaat nu uit van een winstgroei tussen de 3 en 6 procent. Halverwege het jaar was dat nog 0 tot 5 procent. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 633 miljoen euro, tegen 647 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst nam met 13 procent toe tot 26,2 miljoen euro.

Corbion, het voormalige CSM, heeft door negatieve wisselkoerseffecten in het derde kwartaal mindere resultaten geboekt dan een jaar eerder. De producent van voedingsingrediënten en chemicaliën zag de omzet vorig kwartaal met bijna 6 miljoen euro zakken tot 188,5 miljoen euro. De verkopen namen met ruim 3 procent toe, maar wisselkoerseffecten drukten de opbrengsten met ruim 6 procent.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten zagen woensdag de openingswinsten verdampen en doken in het rood. De Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 2 procent in de min. Beleggers grepen een duurdere Japanse yen aan om wat winst te nemen onder de sterk gestegen Japanse exportbedrijven.

Een zwak rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt stuwde de aandelenbeurzen in New York dinsdag op naar een positief slot. De markt reageerde verder overwegend positief op de kwartaalcijfers die bedrijven naar buiten brachten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 15.467,66 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 1754,67 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 3929,566 punten.

Europa

De Europese effectenbeurzen sloten eerder op de dag ook met winst. De tegenvallende banengroei in de VS voedde de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve het stimuleringsbeleid voorlopig niet zal afbouwen. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 390,19 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 596,33 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,4 en 0,9 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3770 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 97,78 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goekoper, op 109,67 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen