ECO8 nov '13 15:53

Europese beurzen blijven in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven vrijdagmiddag in het rood staan na de publicatie van een sterk Amerikaans banenrapport.

ANP
ANP

Een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk zette de Europese handel onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 392,74 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 603,74 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs daalde 0,9 procent, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietbeoordeling voor de op één na grootste economie van Europa had verlaagd.

,,We gaan verder omlaag na de renteverrassing van gisteren. De ECB gaat met de renteverlaging de strijd aan tegen mogelijke deflatie in de eurozone en wil op alle mogelijke manieren zorgen dat er inflatie in het systeem blijft. Dit moet de komende dagen even bezinken in de markt. Ook is de angst voor de afbouw van het steunbeleid in de VS weer terug op de beurs'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Dow Jones

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na aanvang van de handel 0,2 procent in de plus. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in oktober met 204.000 banen is gegroeid, terwijl economen uitgingen van 120.000 nieuwe banen.

Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van 3 procent. Postbezorger PostNL ging aan kop met een plus van 3,4 procent. ArcelorMittal zette de stijging voort, na de sterke kwartaalcijfers die het staalconcern een dag eerder bekendmaakte, en volgde met een winst van 2,2 procent. Bodemonderzoeker Fugro steeg 1,6 procent na een positief kwartaalbericht.

NSI

In de MidKap kelderde vastgoedfonds NSI bijna 15 procent na de melding dat het nieuwe aandelen gaat uitgeven. Metaalspecialist AMG ging meer dan 10 procent onderuit na tegenvallende derdekwartaalresultaten. Biotechnologiebedrijf Pharming, dat donderdag met resultaten kwam, zette de klim door en voerde met een plus van ruim 5 procent de stijgers aan.

In Frankfurt verloor sportartikelenfabrikant Puma 1,2 procent na een winstwaarschuwing. International Airlines Group (IAG) klom in Londen 5,8 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar.

De euro was 1,3360 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 103,86 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen