ECO24 dec '13 19:23

Wall Street met nieuwe records naar Kerstmis

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn dinsdag na een verkorte handelssessie met winst gesloten.

EPA
EPA

Op de dag voor Kerstmis bereikten de Dow Jones en de S&P 500 mede dankzij goede berichten over de Amerikaanse economie opnieuw recordstanden.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 0,4 procent op 16.357,55 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 1833,32 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging met een slotstand van 4155,42 punten 0,2 procent hoger de kerstdagen in. Woensdag zijn de beurzen op Wall Street gesloten. De handel wordt donderdag hervat.

Voorbeurs bleek dat de orders voor duurzame goederen in de VS in november aanzienlijk sterker zijn gestegen dan verwacht, terwijl de daling in oktober kleiner was dan op basis van een eerste schatting was gemeld. Daarnaast overtroffen de verkopen van bestaande huizen in oktober en november de verwachtingen. De verkoop van nieuwbouwwoningen ligt in de VS inmiddels op hoogste niveau sinds 2008.

Duurzaam herstel

,,De economische omstandigheden wijzen op een duurzaam herstel'', zei een Amerikaanse investeerder tegen persbureau Bloomberg. ,,De vooruitzichten voor de winstcijfers van bedrijven in het vierde kwartaal lijken daardoor ook positief.''

De Dow Jones en de S&P 500 bereikten vorige week recordniveaus, na de aankondiging van de Federal Reserve dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is voor de geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. In de daaropvolgende handelsdagen werden die records verder uitgebouwd, waardoor de S&P 500 op koers ligt voor het sterkste jaar sinds 1997.

Tesla

De producent van elektrische auto's Tesla werd dinsdag 5,5 procent meer waard. Amerikaanse toezichthouders houden vast aan de hoge veiligheidsbeoordeling voor het S-model van Tesla. Dat oordeel werd nogmaals onder de loep genomen, nadat in de afgelopen maanden diverse Tesla's in de brand waren gevlogen.

De cijfers over de huizenmarkt hielpen de aandelen van huizenbouwers vooruit. DR Horton won bijna 1 procent, Lennar Corp kreeg er 0,5 procent bij.

De prijs van Amerikaanse olie steeg dinsdag 0,2 procent tot 99,15 dollar per vat. De euro was op kerstavond 1,3680 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen