ECO8 nov '13 11:49

Beurzen wachten op banencijfer VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag.

ANP
ANP

Het sentiment werd gedrukt door een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk. De markt wacht daarnaast op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat een belangrijke indicator vormt voor de mogelijke afbouwplannen van het steunbeleid van de Federal Reserve.

,,We gaan verder omlaag na de renteverrassing van gisteren. De ECB gaat met de renteverlaging de strijd aan tegen mogelijke deflatie in de eurozone en wil op alle mogelijke manieren zorgen dat er inflatie in het systeem blijft. Dit moet de komende dagen even bezinken in de markt. Ook is de angst voor de afbouw van het steunbeleid in de VS weer terug op de beurs“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 391,70 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 603,04 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent. De CAC40-index in Parijs daalde 1 procent nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietbeoordeling voor de op één na grootste economie van Europa neerwaarts bijstelde.

Imtech

Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van bijna 3 procent. Postbezorger PostNL ging aan kop met een plus van 2,8 procent. ArcelorMittal zette de stijging voort na de sterke kwartaalcijfers die het staalconcern een dag eerder bekendmaakte en volgde met een winst van 2,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro steeg 2,5 procent na een positief kwartaalbericht.

In de MidKap kelderde vastgoedfonds NSI meer dan 13 procent na de melding dat het nieuwe aandelen gaat uitgeven. Metaalspecialist AMG ging bijna 10 procent onderuit na tegenvallende derdekwartaalresultaten. Biotechnologiebedrijf Pharming, dat donderdag met resultaten kwam, zette de klim voort en voerde met een plus van ruim 5 procent de stijgers aan.

Puma

In Frankfurt verloor sportartikelenfabrikant Puma bijna 2 procent na een winstwaarschuwing. Allianz boekte een plus van meer dan 1 procent nadat de grootste verzekeraar van Europa de winstverwachting voor 2013 opschroefde.

International Airlines Group (IAG) klom in Londen 6 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar, dankzij betere prestaties bij zijn Spaanse dochter.

De euro was 1,3422 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 103,88 dollar.

Gerelateerde artikelen