ECO2 mei '16 08:37Aangepast op 2 mei '16 09:23

Nikkei kleurt weer donkerrood

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag opnieuw met een fors verlies gesloten.

EPA
EPA

Beleggers worstelen nog altijd met het besluit van de Japanse centrale bank om voorlopig geen extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Hierdoor werd de yen fors duurder. De munt steeg maandag naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in achttien maanden.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een verlies van 3,1 procent op 16.147,38 punten. Daarmee gaf de graadmeter een vervolg aan de stevige min op donderdag. Vrijdag was de beurs dicht. Vooral bedrijven die zwaar leunen op de export kregen het voor de kiezen. Zo verloor automaker Honda 4 procent, net zoals machinemaker Komatsu. Apple-toeleveranciers Murata Manufacturing (min 13 procent) en TDK (min 9 procent) gingen onderuit na tegenvallende cijfers.

Takata

De geplaagde airbagmaker Takata zag zijn beurswaarde met bijna 10 procent dalen. Volgens de Japanse krant Nikkei wil de Amerikaanse toezichthouder meer auto's die zijn uitgerust met airbags van de Japanse producent terugroepen.

De airbags kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Daardoor zijn wereldwijd al zeker tien mensen om het leven gekomen. Door de aanscherping van de terugroepactie zouden wereldwijd in totaal ruim 100 miljoen auto's terug naar de garage moeten. Alleen al dit jaar is de beurswaarde van Takata meer dan gehalveerd.

Elders in het Verre Oosten leverden de graadmeters ook in. De Koreaanse Kospi-index zakte 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent. In China waren de beurzen maandag gesloten. De beurs in Japan is vanaf dinsdag drie dagen dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen