ECO4 mei '16 17:59

Shell zet AEX lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies gesloten.

ANP
ANP

Zwaargewicht Shell opende de boeken over het eerste kwartaal en duwde de graadmeter in het rood. Ook elders in Europa sloten de beurzen lager.

De AEX-index eindigde met een min van 1 procent op 428,92 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 646,30 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen koersten 1 tot 1,2 procent lager.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Shell met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler. Het olie- en gasconcern zag zijn winst vorig kwartaal fors teruglopen door de scherpe daling van de olieprijs en tegenvallende ontwikkelingen in de raffinagemarkt.

Air France-KLM

Midkapper Air France-KLM zag door de lage olieprijs juist zijn kwartaalverlies slinken. Het Frans-Nederlandse bedrijf verloor echter 4,3 procent, omdat het terughoudend was met zijn verwachtingen voor de komende maanden. Bij de middelgrote fondsen leverde Flow Traders met 5,6 procent het meest in. De beursintermediair zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen.

In Londen verloor beursuitbater London Stock Exchange (LSE) 4,2 procent. De Amerikaanse branchegenoot Intercontinental Exchange (ICE) maakte bekend geen bod uit te brengen op LSE, dat gaat fuseren met Deutsche Börse. De Duitse beursuitbater steeg in Frankfurt 5,8 procent.

Deutsche Telekom

BHP Billiton stond met een verlies van 5,8 procent in Londen ook onder druk. Braziliaanse aanklagers eisen miljarden van de mijnbouwer wegens betrokkenheid bij een damdoorbraak. Goudbedrijf Randgold Resources verloor 11,7 procent wegens productieproblemen bij twee Afrikaanse mijnen.

Deutsche Telekom daalde in Frankfurt 2,1 procent, ondanks meevallende kwartaalcijfers. In Parijs was Société Générale bij de grootste winnaars met een plus van 1,7 procent. De bank haalde vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde nieuwe bezuinigingen aan. Biergigant Anheuser Busch-InBev werd in Brussel 1,6 procent minder waard.

De olieprijzen zagen hun winst vrijwel geheel verdampen nadat de Amerikaanse olievoorraden hoger bleken dan verwacht. Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder naar 43,77 dollar per vat. Een vat Brentolie werd voor 0,3 procent minder verhandeld bij 44,83 dollar per vat. De euro was 1,1498 dollar waard, tegen 1,1515 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen