ECO6 mei '16 09:17Aangepast op 6 mei '16 09:50

AEX in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX stond vrijdagochtend lager.

ANP
ANP

Ook de andere beurzen in Europa verloren terrein, onder meer door lagere olieprijzen. Beleggers zijn in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat in de middag wordt gepresenteerd.

De hoofdindex in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 429,62 punten. De MidKap noteerde vlak op 645,73 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,2 procent en 0,5 procent.

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,8 procent. De staalgigant zag onder meer door de zwakke staalprijzen in het eerste kwartaal het bedrijfsresultaat verder slinken. Sterkste stijger was Wolters Kluwer, dat 0,4 procent aandikte.

Zwaargewicht Shell verloor 1,5 procent en ook toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore leverde bij dalende olieprijzen 1 procent in. Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 44,17 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 44,87 dollar per vat.

Fagron steeg bij de kleine fondsen 4 procent na hervatting van de handel in het aandeel sinds woensdag. De toeleverancier aan apotheken maakte bekend overeenstemming te hebben bereikt met banken over aanpassing van de voorwaarden voor zijn doorlopende kredietfaciliteit, waarmee een nieuwe aandelenemissie een stap dichterbij is.

Ook viel Value8 opnieuw in negatieve zin op met een verlies van bijna 7 procent. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij staat al enkele dagen onder druk door een publicatie waarin vraagtekens worden gesteld bij haar boekhouding.

SAP werd in Frankfurt niet beloond voor de aangekondigde samenwerking met Apple. De bedrijfssoftwaremaker die onder meer specialistische apps voor artsen en ingenieurs gaat maken voor iPhones en iPads daalde 0,3 procent.

De euro werd voor 1,1419 dollar verhandeld, tegen 1,1405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen