ECO6 mei '16 12:12

Rode koersenborden in Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen kleuren vrijdag tegen het einde van de ochtend rood.

EPA
EPA

In Amsterdam staan met name ArcelorMittal en Fagron in de belangstelling. Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat in de middag wordt gepresenteerd.

De leidende AEX-graadmeter in Amsterdam stond omstreeks 11.45 uur 0,7 procent lager op 428,08 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 644,6 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 0,4 procent en 0,8 procent.

Staalgigant ArcelorMittal was met een verlies van 4,9 procent de grootste daler in de AEX. De staalgigant zag onder meer door de zwakke staalprijzen in het eerste kwartaal het bedrijfsresultaat verder slinken. Sterkste stijger was Wolters Kluwer met een plusje van 0,5 procent.

Verliezers

Onder de hoofdfondsen waren zwaargewicht Shell met een min van 1,7 procent en chipmachinefabrikant ASML met een verlies van 1,5 procent ook bij de grootste verliezers.

Bij de kleine fondsen won Fagron 2,2 procent na twee dagen zonder beurshandel. De toeleverancier aan apotheken maakte bekend overeenstemming te hebben bereikt met banken over aanpassing van de voorwaarden voor zijn doorlopende kredietfaciliteit, waarmee een nieuwe aandelenemissie een stap dichterbij is.

Value8 ging opnieuw onderuit met een verlies van 5,8 procent. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij staat al enkele dagen onder druk door een publicatie waarin vraagtekens worden gesteld bij haar boekhouding.

Verkeerde dividenddatum

De handel in Advanced Metallurgical Group (AMG) werd halverwege de ochtend opgeschort. Dat gebeurde volgens beursbedrijf Euronext nadat het een persbericht had uitgebracht waar verkeerde dividenddatum in stond.

In Milaan steeg Monte dei Paschi di Siena 4 procent. De oudste bank ter wereld presenteerde een nettowinst die de verwachtingen van analisten overtrof.

Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 44,22 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 44,85 dollar per vat. De euro werd voor 1,1428 dollar verhandeld, tegen 1,1405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen