ECO6 mei '16 20:48

'VS doen weinig concessies in TTIP-overleg'

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Verenigde Staten doen bijna geen enkele concessie in de onderhandelingen met Europa over het vrijhandelsverdrag TTIP.

EPA
EPA

Dat meldden Duitse en Belgische media vrijdag. Die refereren daarbij aan een interview van de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt met het weekblad Der Spiegel, dat zaterdag zal worden gepubliceerd.

Volgens Schmidt zullen de VS water bij de wijn moeten doen om tot een akkoord te komen. Hij benadrukt daarbij dat de Amerikanen zich hebben vergist door te denken dat concessies in de auto-industrie als lokkertje kunnen worden gebruikt.

,,We zullen onze hoge voedselveiligheidsnormen niet inruilen voor een Amerikaanse goedkeuring voor onze auto's", aldus de minister. ,,Het een heeft niets met het andere te maken. Een dergelijke koehandel zal niet gebeuren."

Onderhandelingen

Ondertussen blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich inspannen voor een succesvolle afronding van de onderhandelingen. Dat moet volgens de berichten nog voor het eind van het jaar gebeuren.

Eerder deze week kwam Greenpeace met vertrouwelijke stukken over de onderhandelingen naar buiten. Daaruit zou onder meer blijken dat mogelijk wel aan de Europese standaarden kan worden getornd.

Zowel minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) benadrukte in een reactie op de gelekte documenten dat burgers zich daarover geen zorgen hoeven te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen