ECO11 mei '16 14:31Aangepast op 11 mei '16 17:02

'Derk Sauer verdacht van fraude in Rusland'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer wordt in Rusland verdacht van betrokkenheid bij bedrijfsfraude.

Derk Sauer (M). ANP Kippa
Derk Sauer (M). ANP Kippa

Dat meldden lokale media op basis van documenten van de Russische justitie.

Volgens Sauer zijn de beschuldigingen uit de lucht gegrepen en passen ze in de campagne om de onafhankelijke journalistiek in Rusland de kop in te drukken. ,,Het is totale kletskoek'', zei hij woensdagmiddag tegen het ANP.

De fraude zou hebben plaatsgevonden rond een aandelentransactie in 2014 door het Russische mediabedrijf RBC. Sauer was tot vorig jaar directeur bij dat bedrijf. Behalve Sauer worden onder anderen ook de huidige topman en de financieel directeur van RBC onderzocht door de Russische autoriteiten.

Lastercampagne

,,Het is de klassieke manier om kritische en onafhankelijke media verdacht te maken'', stelde Sauer. ,,RBC wordt al ruim twee jaar onder druk gezet en dit is de volgende stap.''

In de ogen van Sauer is inmiddels sprake van een lastercampagne tegen RBC, dat onder meer een zakenkrant en een zakelijke tv-zender bestiert. ,,Er zijn tal van voorbeelden te noemen van pogingen om ons zwart te maken, maar we zijn er altijd in geslaagd onafhankelijk te blijven functioneren.''

Onexim

Sauer heeft tegenwoordig een hoge functie bij Onexim, het moederbedrijf van RBC. Onexim is de investeringsmaatschappij van de Russische miljardair Michail Prochorov.

Een woordvoerder van Onexim zei het ANP op de hoogte te zijn van de berichten over het fraudeonderzoek, maar wilde verder geen commentaar geven. Bij een veroordeling voor georganiseerde fraude kan de straf in Rusland oplopen tot tien jaar cel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen