ECO11 mei '16 21:01Aangepast op 11 mei '16 21:47

Toezichthouders VW pleiten bestuurders vrij

Auteur: ANP Nieuws

WOLFSBURG (ANP) - De raad van commissarissen van Volkswagen vindt dat bestuurders van het autobedrijf vorig jaar geen aanmerkelijke fouten hebben gemaakt.

EPA
EPA

De toezichthouders adviseren aandeelhouders daarom de bestuurders op 22 juni decharge te verlenen over hun activiteiten in 2015.

Volkswagen kwam vorig jaar zwaar in de problemen door het dieselschandaal, waarbij bleek dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen daarbij stevig dalen, terwijl er ook nauwelijks dividend wordt uitgekeerd door de automaker.

De toezichthouders van VW gaven aan zich te hebben gebaseerd op de voorlopige uitkomsten van het externe onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders. De commissarissen gingen verder niet in op de details van het onderzoek, dat nog niet is afgerond.

Martin Winterkorn

Het advies om de bestuurders decharge te verlenen geldt ook met betrekking tot oud-topman Martin Winterkorn. Die stapte in september op vanwege het dieselschandaal. De toezichthouders benadrukten toen al dat de topman niets wist van de malversaties die onder zijn bewind zijn begaan.

Eind vorig jaar bleek dat Winterkorn ondanks zijn vertrek nog miljoenen aan salaris opstrijkt bij VW. Verder ontstond er de afgelopen tijd veel rumoer over de bonussen van in totaal 63,2 miljoen euro die de bestuurders van het concern over 2015 ontvingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen