ECO12 mei '16 01:00

'Nederland grootste belastingparadijs van EU'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland biedt van alle EU-landen internationale bedrijven de meeste mogelijkheden om belasting te ontwijken.

ANP XTRA
ANP XTRA

Volgens een nieuw rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib voldoet ons land aan de meeste criteria die de Europese Commissie hanteert voor fiscaal beleid dat belastingontwijking in de hand werkt.

Alleen België en Cyprus komen in de buurt, zij scoren respectievelijk op 16 en 15 van deze indicatoren. Nederland krijgt volgens Oxfam een vinkje bij 17 van de 33 punten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bepaalde vormen van belastingaftrek en het ontbreken van maatregelen om misbruik tegen te gaan.

Het donderdag gepubliceerde rapport is onderdeel van Oxfams publiekscampagne tegen belastingontwijking. Met de slogan ,,Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker'', roept cabaretier Dolf Jansen, die ambassadeur is van de organisatie, Nederlanders op te helpen in Oxfams strijd tegen dit 'belasting-hocus pocus'.

Naar schatting van Oxfam Novib slagen multinationale bedrijven erin, ten koste van ontwikkelingslanden, jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken. Ook de Nederlandse schatkist zou hierdoor per jaar 5,5 miljard euro mislopen.

Gerelateerde artikelen