ECO12 mei '16 08:25

Amsterdamse beurs verwerkt cijferstroom

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting wat lager.

ANP
ANP

Ook de andere beurzen in Europa beginnen waarschijnlijk met verliezen. Beleggers in Amsterdam verwerken een flinke stroom aan handelsberichten, waaronder die van hoofdfonds Aegon.

De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten. Daardoor daalde de winst met 50 procent tot 143 miljoen euro. Topman Alex Wynaendts wees er wel op dat de kapitaalpositie van Aegon nog altijd ruimschoots aan de eigen doelen voldoet.

Ook beursbedrijf Euronext zelf had overigens last van onzekere marktomstandigheden. Die zorgden voor lagere handelsvolumes en een daling van de opbrengsten. De winst bleef wel praktisch gelijk aan een jaar eerder.

BAM en Refresco

Verder openden ook BAM en Refresco Gerber de boeken. De bouwer wist een verlies om te buigen in winst. Dat kwam onder meer omdat de sectoren vastgoed en publiek-private samenwerking (pps) sterk presteerden. Ook sap- en frisdrankenproducent Refresco ging van een verlies een jaar geleden naar een positief resultaat.

Beleggers kunnen verder reageren op handelsberichten van vastgoedinvesteerder NSI, detacheerder DPA, digitale kaartenmaker AND en chemicaliëndistributeur IMCD. Elders in Europa kwamen onder meer het Duitse energiebedrijf RWE, webwinkel Zalando, de Franse bank Crédit Agricole en de Belgische bank KBC met handelsberichten.

Slotstand woensdag

De AEX-index sloot woensdag met een verlies van 0,4 procent op 434,71 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag naar 643,49 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,7 en 0,5 procent in. In Londen was het beeld iets positiever, daar won de FTSE 0,1 procent.

De olieprijs zakte licht voorbeurs. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 46,18 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 47,51 dollar per vat. De euro was 1,1420 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Gerelateerde artikelen