ECO12 mei '16 09:10Aangepast op 12 mei '16 09:47

Aegon onderuit op Beursplein 5

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam stond donderdag in het eerste handelsuur lager.

ANP
ANP

Ook de andere graadmeters in Europa gingen naar beneden. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten. Verzekeraar Aegon ging flink omlaag na een handelsbericht.

De AEX-index stond 0,7 procent in de min op 431,59 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 639,90 punten. De indices in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,9 procent.

Aegon speelde 9,1 procent van zijn beurswaarde kwijt. De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten. Daardoor daalde de winst met 50 procent tot 143 miljoen euro. Topman Alex Wynaendts wees er wel op dat de kapitaalpositie van Aegon nog altijd ruimschoots aan de eigen doelen voldoet.

IMCD en BAM

Bij de middelgrote fondsen vielen chemicaliëndistributeur IMCD en bouwbedrijf BAM op. IMCD was lijstaanvoerder met een winst van 4,4 procent, na door beleggers goed ontvangen kwartaalcijfers. BAM kelderde 7 procent. Hoewel het concern terugkeerde naar winst, spraken analisten van een zwak begin van het jaar.

Ook de aandelen van detacheerder DPA en sap- en frisdrankproducent Refresco Gerber bewogen op kwartaalupdates. DPA won 3,5 procent, terwijl Refresco een flinke verliezer was met een daling van 3,5 procent.

Sif onderuit

Funderingsbouwer Sif ging donderdag naar de beurs. De openingskoers van het aandeel was 14 euro. Na ongeveer drie kwartier handelen stond een min van 0,4 procent op de borden, tot 13,95 euro.

Elders in Europa kwam ook een flink aantal bedrijven met cijfers. De Franse bank Crédit Agricole verloor in Parijs 4,6 procent. Webwinkel Zalando speelde in Frankfurt 3,8 procent kwijt. Op de beurs in Duitsland ging energiebedrijf RWE wel omhoog na een handelsbericht, met bijna 4 procent.

De olieprijs zakte licht. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 46,19 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 47,54 dollar per vat. De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Gerelateerde artikelen