ECO12 mei '16 15:58

Europese beurzen laten winst lopen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese aandelenbeurzen gaven hun aanvankelijke winsten donderdagmiddag grotendeels uit handen.

ANP
ANP

Veel bedrijven in binnen- en buitenland kwamen met een kwartaalupdate. In Amsterdam kregen vooral verzekeraar Aegon en bouwbedrijf BAM klappen na opening van hun boeken.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond om 15.45 uur 0,2 procent in de plus op 435,84 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 641,39 punten. De hoofdindex in Parijs steeg 0,4 procent. Londen en Frankfurt leverden na eerdere winsten 0,1 procent in.

Aegon speelde 10 procent van zijn beurswaarde kwijt. De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten, waardoor de winst halveerde tot 143 miljoen euro. Tankopslagbedrijf Vopak boekte met een plus van 2,3 procent de grootste winst onder de 25 hoofdfondsen van het Damrak.

MidKap

In de MidKap ging BAM ruim 6 procent onderuit. Analisten spraken van een zwak begin van het jaar, hoewel er wel weer winst werd gemaakt. IMCD was lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen met een winst van 2,8 procent, na door beleggers goed ontvangen kwartaalcijfers.

Ook de aandelen van detacheerder DPA en sap- en frisdrankproducent Refresco Gerber bewogen op kwartaalupdates. DPA won 3,5 procent, terwijl Refresco een flinke verliezer was met een daling van 5 procent.

Euro

In Frankfurt leken beleggers niet gecharmeerd van de berichten over toenadering van farmacie- en chemiereus Bayer naar de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto. Het aandeel zakte naar een verlies van ruim 4 procent.

Op de beurs in Duitsland won energiebedrijf RWE daarentegen 9 procent na zijn kwartaalbericht. De Duitse webwinkel Zalando speelde 4 procent kwijt. In Parijs verloor de Franse bank Crédit Agricole 4,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 46,50 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper bij 47,52 dollar per vat. De euro was 1,1405 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen