ECO13 mei '16 08:53Aangepast op 13 mei '16 19:53

Oppositie wil opheldering gasafspraak

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering over afspraken die Shell en ExxonMobil in 2005 zouden hebben gemaakt met Economische Zaken over de winning van gas in Groningen.

ANP
ANP

Den Haag zou daardoor een hoger productieplafond hebben ingesteld dan het kabinet zelf wilde.

Minister Kamp zei vrijdagmiddag opnieuw de afspraken niet te kennen en zich nooit belemmerd te hebben gevoeld in het nemen van zijn besluiten. Als er iets moet worden uitgezocht, wil hij dat wel doen.

GroenLinks vindt dat het vertrouwen van Groningers ,,keer op keer een klap'' krijgt en dat Kamp ,,scherp afstand'' moet nemen van dergelijke afspraken. De ChristenUnie noemt het akkefietje ,,weer een bevestiging dat financiële belangen steeds leidend zijn geweest bij de winning van gas.'' De afhankelijkheid van Gronings gas moet verder worden losgelaten.

Bananenkoninkrijk

Voor het CDA is ,,de maat vol'': ,,Als dit waar is moeten de afspraken van tafel.'' De SP moppert dat ,,het steeds gekker wordt. De multinational heeft het bananenkoninkrijk in zijn zak"

Door de afspraken zou het productieplafond 425 miljard kuub zijn geworden in plaats van 375 kuub gas tussen 2006 en 2015. De afspraken lopen niet alleen tot 2015, maar hebben ook betrekking op de jaren daarna totdat het veld uitgeput raakt, blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Gesprekken

In 2010 schrijft een ambtenaar in een memo dat de Kamer ,,niet is geïnformeerd over de productie op de lange termijn". En dat terwijl er in 2005 dus al een afspraak is gemaakt ,,over de gehele resterende productie van het Groningen-veld vanaf 2006'', staat in het memo. ,,Deze afspraak beperkt de beleidsruimte van de minister.''

Shell stelde vrijdag in een reactie dat de Kamer ,,wel degelijk is geïnformeerd over de gesprekken die in 2005 hebben plaatsgevonden.'' Volgens een woordvoerder spreekt het olie- en gasconcern met regelmaat met allerlei partijen in de samenleving, ,,ook met vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid'' en ,,uiteraard ook over de rol van aardgas in het huidige en toekomstige Nederlandse energiesysteem.''

Gerelateerde artikelen