ECO13 mei '16 09:26Aangepast op 13 mei '16 09:46

AEX opent in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag lager aan de laatste handelsdag van de week begonnen.

ANP
ANP

Na het cijfergeweld op donderdag resteert een relatief rustige dag voor beleggers. Beddenverkoper Beter Bed en vastgoedfonds Eurocommercial Properties openden de boeken.

Hoofdindex AEX stond in het eerste handelsuur 0,7 procent lager op 427,88 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 634,44 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,8 procent.

MidKapper Eurocommercial zag zijn resultaten in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar verbeteren. Het aandeel steeg 0,6 procent. Beter Bed zag in het afgelopen kwartaal de omzet aandikken en sprak van een positief periode. Dat zal ook in de tweede verslagperiode van het jaar doorzetten, zo denkt de beddenverkoper. Het kleinere fonds won 0,4 procent. Beursuitbater Euronext kwam met een nieuwe strategie naar buiten. Die werd door beleggers beloond met een koerswinst van 1,4 procent.

Volkswagen

In de AEX stonden de meeste bedrijven lager. Grootste daler was verzekeraar NN Group die 2,1 procent kwijtspeelde, gevolgd door branchegenoot Aegon met een min van 1,8 procent. Grootste stijger was digitaal beveiliger Gemalto die 2,4 procent won, gevolgd door chipmachinebedrijf ASML met een plus van 0,7 procent.

In Frankfurt zakte Volkswagen 1,2 procent. De door het dieselschandaal getroffen autobouwer zag zijn marktaandeel in Europa zakken naar het laagste peil in vijf maanden, zo meldde autoverkoopbrancheorganisatie ACEA. In Parijs won bouw- en telecomconcern Bouygues 3,8 procent na het herhalen van zijn doelstellingen.

De euro was 1,1333 dollar waard, tegenover 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 46,14 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 47,69 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen