ECO13 mei '16 19:35

Winkelbedrijven lager op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De beursgraadmeters in New York stonden vrijdag halverwege de sessie op een klein verlies.

ANP
ANP

Enkele grote winkelbedrijven leverden stevig in, ondanks positieve nieuwe cijfers over onder meer de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen.

Omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesindex 0,6 procent lager op 17.621 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2055 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in de min op 4733 punten.

Wal-Mart verloor 2,5 procent en was daarmee de grootste daler in de Dow. Vrijdag kwam opnieuw een retailer met tegenvallende resultaten naar buiten: J.C. Penney. Het bedrijf presteerde afgelopen kwartaal beneden verwachting en leverde op de beurs een kleine 3 procent in. Concurrent Nordstrom, die een dag eerder al terrein verloor na zwaar teleurstellende resultaten, kelderde bijna 13 procent. Ook Amazon, Target en Dollar Tree speelden beurswaarde kwijt.

Winkelverkopen

De Amerikaanse overheid kwam vrijdag wel met meevallende cijfers over de sector naar buiten. Zo bleken de Amerikaanse winkelverkopen in april het sterkst toegenomen in een jaar tijd. Verder meldde de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen in mei is gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Het sentiment op Wall Street voelde echter ook enige druk van de dalende olieprijs. Oliereuzen Chevron en ExxonMobil liepen tot 1 procent terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 46,22 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 47,84 dollar per vat.

Technologie

Technologiebedrijven hadden een goede dag. De Dow werd aangevoerd door Intel met een plus van 1 procent. Apple dat donderdag nog 2,4 procent onderuit ging, won 0,5 procent. Ook Manchester United wist de aandacht op zich gericht. De Engelse voetbalclub, die een beursnotering heeft in New York, zette over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een recordomzet in de boeken. Het aandeel zakte echter 3,3 procent.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1290 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen