ECO13 mei '16 20:56Aangepast op 13 mei '16 22:07

Volkswagen snijdt in bonussen personeel

Auteur: ANP Nieuws

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen brengt de jaarlijkse bonussen voor circa 120.000 medewerkers met bijna een derde terug.

EPA
EPA

Dat maakte het concern vrijdagavond bekend, nadat er afgelopen tijd veel rumoer was ontstaan over beloningen bij de autobouwer. De sjoemelsoftware-affaire waar Volkswagen vorig jaar in verzeild raakte, heeft de onderneming diep in de rode cijfers doen belanden.

De werknemers die recht hebben op het extraatje krijgen over het jaar 2015 nu een bonus van 3950 euro. Over 2014 werd per persoon nog 5900 euro uitgekeerd.

Afgelopen maand kreeg Volkswagen veel kritiek over zich heen toen bekend werd dat twaalf huidige en voormalige bestuurders bij elkaar recht hebben op 63,2 miljoen euro aan bonussen over vorig jaar. Investeerders riepen Volkswagen op zijn bonusbeleid radicaal te herzien.

Bonussen

Nu blijkt dat het bedrijf aan de bonussen voor de 120.000 medewerkers nog eens 474 miljoen euro euro kwijt is. Dat is ongeveer zeven keer zoveel als aan dividend wordt uitgekeerd. Dat de autofabrikant het personeel toch wil blijven belonen met een bonus is omdat de werknemers de laatste tijd onder moeilijke omstandigheden moesten werken. Dat vereiste veel inzet, aldus het concern.

Volkswagen kwam vorig jaar zwaar in de problemen door het dieselschandaal, waarbij bleek dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen daarbij stevig dalen.

Gerelateerde artikelen