ECO13 mei '16 21:38Aangepast op 13 mei '16 22:25

Wall Street in het rood

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten.

ANP
ANP

Naarmate de sessie vorderde, zakten de koersen verder weg. Enkele grote winkelbedrijven leverden stevig in, ondanks positieve nieuwe cijfers over onder meer de winkelverkopen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 17.535,32 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,9 procent tot 2046,61 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in de min op 4717,68 punten.

Wal-Mart verloor 2,9 procent en was daarmee de grootste daler in een vrijwel geheel roodgekleurde Dow. Vrijdag kwam opnieuw een retailer met tegenvallende resultaten naar buiten: J.C. Penney. Het bedrijf presteerde afgelopen kwartaal beneden verwachting en leverde op de beurs 2,8 procent in. Concurrent Nordstrom, die een dag eerder al terrein verloor na zwaar teleurstellende resultaten, kelderde meer dan 13 procent.

Winkelverkopen

De Amerikaanse overheid presenteerde wel meevallende cijfers over de sector. Zo bleken de winkelverkopen in april het sterkst toegenomen in een jaar tijd. Het sentiment op Wall Street voelde echter ook enige druk van de dalende olieprijs. Oliereuzen Chevron en ExxonMobil liepen tot 1,4 procent terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 46,27 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 47,78 dollar per vat.

Andere dalers waren onder meer Caterpillar, DuPont, Boeing en General Electric, met verliezen tot 2,3 procent. Ook banken als Wells Fargo en Citigroup speelden beurswaarde kwijt. Van de grote fondsen was technologiebedrijf Intel met een plus van 0,5 procent een van de weinige stijgers. Het aandeel Apple dat donderdag nog 2,4 procent onderuit ging, won 0,2 procent.

Recordomzet

Ook Manchester United wist de aandacht op zich gericht. De Engelse voetbalclub, die een beursnotering heeft in New York, zette over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een recordomzet in de boeken. Het aandeel zakte echter 4,2 procent. Chipmaker Nvidia schroefde zijn verkoopverwachtingen op en won meer dan 15 procent. Pepsico verloor 1,8 procent nadat Trian Fund Management zijn belang in de frisdrankmaker dumpte.

De euro was 1,1311 dollar waard, tegen 1,1290 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder vrijdag.

Gerelateerde artikelen