ECO15 mei '16 11:32Aangepast op 15 mei '16 14:19

Britse vakbond vreest banenverlies na Brexit

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De Britse vakfederatie TUC (Vakbonden-Congres) vreest dat er vier miljoen banen verloren gaan, als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt ('Brexit').

ANP
ANP

Owen Tudor van de afdeling Europa van de TUC voorziet vooral in de op de export gerichte industrie, zoals autofabricage en chemie, veel werkgelegenheid verdwijnen, meldde het Duitse persbureau DPA zondag.

Tudor meent dat Britse producten relatief duurder worden na een Brexit. Daarnaast komen er banen op de tocht te staan, omdat Groot-Brittannië economisch minder interessant wordt door het verlies van de directe toegang tot de binnenlandse markt van de EU. ,, Wij gaan ervan uit dat de investeringen (in Groot-Brittannië) door landen buiten de EU afnemen'', aldus Tudor.

De vakbonden vrezen ook dat de rechten van werknemers zullen worden ondermijnd door een Brexit. ,,De voorstanders van een Brexit maken er geen geheim van dat ze de beperkingen ten aanzien van de arbeidstijden willen opheffen. Werknemers kunnen dan gedwongen worden tot zestig of zeventig uur per week te werken'', waarschuwde de baas bij de TUC, Frances O'Grady. De TUC is actief in Engeland en Wales en telt meer dan zes miljoen leden.

De Britse premier David Cameron heeft dit weekeinde opnieuw het lidmaatschap van de EU aangeprezen. ,,Wanneer we 23 juni voor een Brexit stemmen, kiezen we mogelijk voor een recessie en dat is wel het laatste wat onze economie gebruiken kan'', zei Cameron in Whitney in de buurt van Oxford.

Gerelateerde artikelen