ECO15 mei '16 12:55

'Shell overweegt afsplitsing'

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Shell onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten af te splitsen.

EPA
EPA

Dat schrijft de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry tegen analisten.

Het olieconcern torst een schuld van 70 miljard dollar met zich mee sinds de overname van het Britse gasbedrijf BG Group eerder dit jaar. Henry zou hebben gezegd dat een afsplitsing in dat verband ,,zeer zeker op de planning staat". Het afstoten van activiteiten zou moeten voorkomen dat de dividenduitkeringen onder druk komen te staan door de druk van de BG-deal op de balans.

Analist Aneek Haq van Exane BNP Paribas denkt dat een 'Baby Shell' van upstreambedrijfsonderdelen met een eigen beursnotering zou kunnen profiteren van het herstel op de oliemarkt. De schuldenlast zou in vier jaar tijd met 50 miljard dollar kunnen dalen. Een beslissing over een beursgang wordt niet op korte termijn verwacht, maar zou wel binnen een jaar van nu kunnen plaatsvinden.

Shell desinvesteerde de afgelopen jaren al voor zo'n 20 miljard dollar. Het bedrijf liet eerder dit jaar al weten voor de periode 2016-2018 voor in totaal 30 miljard dollar aan desinvesteringen op de rol te hebben. Daarbij werd toen niet gesproken van een aparte beursgang. Het zou echter niet voor het eerst zijn dat het Brits-Nederlandse concern een onderdeel naar de beurs brengt. In 2014 haalde het 920 miljoen dollar op met de afsplitsing van een Amerikaanse pijpleidingentak als Shell Midstream Partners.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen