ECO15 mei '16 14:37

Vietnamese bank doelwit Swift-hack

Auteur: ANP Nieuws

HANOI (ANP) - De Vietnamese bank Tien Phong zegt dat hackers geprobeerd hebben geld te stelen door in de computersystemen in te breken.

ANP
ANP

De bank is verbonden met het interbancaire betalingssysteem Swift. Hackers slaagden er in februari in om via Swift omgerekend 71 miljoen euro buit te maken van een bank in Bangladesh.

De Vietnamese bank merkte een verdachte transactie op, maar kon tijdig ingrijpen en de autoriteiten waarschuwen. De verhinderde overboeking zou een waarde van meer dan een miljoen euro hebben gehad.

Vrijdag meldde Swift een nieuwe aanval op een niet nader genoemde bank. Het is niet direct duidelijk of de aanval op Tien Phong werd bedoeld. Swift heeft de 11.000 banken die gebruikmaken van zijn netwerk opgeroepen extra alert te zijn op veiligheidscontroles. Dagelijks worden miljarden dollars via het systeem overgeboekt tussen banken.

Voor de digitale bankroof in Bangladesh werden vorige maand 20 mensen opgepakt. Ze waren uit op 900 miljoen dollar, maar werden tijdens de computerinbraak verhinderd toen ze 80 miljoen dollar hadden weggesluisd.

Gerelateerde artikelen