ENT23 okt '13 17:46

The Taste: het begint met een hapje

Auteur: ANP Nieuws

NAARDEN - Eén lepel bepaalt de toekomst van de deelnemers aan het nieuwe tv-programma The Taste.

ANP
ANP

Wie de jury met het minigerecht weet te bekoren, maakt een kans op een plekje in een van de teams onder leiding van een van de vier chefkoks. Daarna begint de culinaire strijd, voor de meesterchefs net zo goed een uitdaging. "Het voelde alsof ik weer aan het begin van mijn carrière stond", aldus Robert Kranenborg.

Meesterchef Kranenborg zorgt samen met collega Herman den Blijker voor de Nederlandse inbreng in het kookprogramma, dat vanaf 29 oktober te zien is op RTL4. De Vlamingen worden vertegenwoordigd door chefkoks Wout Bru en Gert De Mangeleer. Zij proeven de hapjes op de lepel, zonder te weten wie de creatie heeft gemaakt. Daarna geven ze met een druk op de knop aan of ze de kandidaat wel of niet in hun team willen.

"Ik had de week voordat de opnames begonnen niks gegeten", vertelt Den Blijker aan BuzzE. "Nou ja, voor mijn doen dan. Ik wilde zuiver kunnen proeven. Dan moet je de avond van tevoren geen dikke roti eten." Kranenborg hapte tussen de opnames door in een partje sinaasappel om 'de mond te schonen’. "Je wordt in dit programma teruggeworpen op je smaak, en je baseert je mening op een hapje. Dat is moeilijker dan ik vooraf had gedacht. Ook voor de kandidaten. Als je maar één lepeltje hebt om jezelf te bewijzen, moet je zorgen dat de smaken intens zijn."

Niet door strot

En dat lukt niet iedereen, kunnen de ervaren proevers vast verklappen. "Twee keer kreeg ik het echt niet door mijn strot", vertelt Den Blijker. "Mensen zeggen dan dat familie en vrienden het lekker vinden, maar dan denk ik: 'Jij hebt duidelijk geen kritisch publiek om je heen'."

Gelukkig zijn er ook echte toppers. "Soms was het zo goed gedaan dat ik me echt afvroeg of het door een hobbykok of een professional was gemaakt", aldus Den Blijker. Helaas zag de Rotterdammer ook wat ‘juweeltjes’ aan zich voorbij gaan; Vlamingen mogen namelijk niet bij Nederlanders in het team, en andersom. "Dat vond ik wel lastig."

Teleurstelling

Ook Kranenborg viste door die spelregel een keer flink achter het net. "Er was een gerechtje waarin ik zo'n mooie hand van koken proefde. Ik koos voor de dame die het had gemaakt, maar de rest niet. En omdat ze Vlaams was, mocht ze niet in mijn team. Dat was voor mij de grootste teleurstelling."

De Nederlanders vonden het lastig dat ze tijdens de teamopdrachten zelf hun handen op de rug moesten houden. De chefs mochten alleen begeleiden, niet meekoken. De gerechten van de teams werden vervolgens beoordeeld door een gastchef. “Op dat moment ben je net zo kwetsbaar als de kandidaten zelf”, zegt Kranenborg. “Alsof ik weer een leerling was, zo gespannen was ik.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen