ENT3 jul '13 22:25

Viktor&Rolf terug naar couture als Zenmasters

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS - De Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf keerden woensdagavond in Parijs na dertien jaar terug naar de couture.

AFP
AFP

“We hadden er zin in om terug te gaan naar waar het allemaal is begonnen”, zei het duo na afloop.

Dit jaar vieren Viktor & Rolf hun 20-jarig bestaan. Vanaf 1993 tot 2000 presenteerden ze twee keer per jaar een coutureshow. Couture is van oorsprong op maat gemaakte kleding voor de rijken der aarde. Gemaakt van de mooiste stoffen en belegd met strassstenen en andere luxe versierselen.

Maar Viktor & Rolf gaven aan couture een eigen betekenis. Ze kleedden onder andere een model aan als een Russische Babushka pop met elf jassen over elkaar en maakten jurken van echte bloemen. Statements die de modewereld op haar kop zette.

Rustige show

De show woensdagavond begon met Viktor & Rolf die, in het zwart gekleed als Zenmasters, op het podium in de lotushouding zaten. Twee Brabanders die al twintig jaar lief en leed delen. Vijf minuten bleven ze zo zitten, toen kwamen de modellen een voor een in stijve zwarte gewaden, gemaakt van technische zijde en in rare vormen. Viktor en Rolf maakten van de modellen sculpturen als in een Zentuin. En net als bij de Babushka-pop pakten zij de modellen in met hun ‘slaapzakken’.

Een rustige show zonder bombarie en rare sprongen, de mannen namen hun tijd en dat hoort ook bij couture. Renzo Rosso, die sinds 2008 een meerderheidsbelang heeft in het merk, vond de show ‘geweldig’. “Vanuit hier gaan we verder werken. Ik investeer al vijf jaar in Viktor & Rolf en geloof er nog steeds in dat ze een bijzonder merk van wereldniveau kunnen worden.”

Stap voorwaarts

Een grote stap voorwaarts is de opening van hun eerste winkel in de Rue Saint Honoré in Parijs. In oktober zal die open gaan. Waarom het zo lang heeft geduurd? Rosso: “De huren zijn onmetelijk hoog en we wilden in een straat zitten die past bij het merk.”

Viktor & Rolf kwamen na afloop van de show glunderend op de cocktailparty ter ere van hun 20-jarig bestaan. Om hun hals droegen ze een van stof gevlochten ketting. “Die hebben we elkaar gegeven uit dankbaarheid voor onze vriendschap”, aldus de mode-Zenmasters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen