ENT10 jun '13 06:31

Beau schrijft handboek voor vaders

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM - Beau van Erven Dorens is van alle markten thuis.

ANP Kippa
ANP Kippa

Naast presentator, acteur en vader van vier zoons, heeft hij nu een handboek geschreven over het vaderschap. "Het boek is in de stijl van mijn handboek voor studenten. Keihard en nietsontziend. Maar de ondertoon is romantisch, melancholiek, een ode aan het vaderschap en aan mijn kinderen", zegt hij in het AD van maandag.

Volgens Van Erven Dorens kun je als vader maar één ding doen vlak na de geboorte van een kind: het gezag van de moeder ondermijnen. "Het begint er al mee dat zij zwanger is en jij alleen je zaad hebt gegeven. Dan die nachtmerrie van de bevalling, waar jij achteruit wordt geduwd door de anesthesist. En meteen daarna gaat het kind aan de borst, de twee-eenheid is geboren. Je blijft een buitenstaander en daarom moet je een positie claimen."

Hiermee bedoelt de presentator onder meer dat je als vader jezelf een dagje vrij moet geven. "Dat vrije leven dat wij hadden, dat is voorbij. Je ziet je vrienden niet meer, doorzakken in de kroeg, een filmpje, iets voor jezelf: allemaal voorbij. Dat wreekt zich. Dus af en toe moet je zeggen: 'Lieverd, ik moet mezelf even een dagje vrij geven'. Even ontsnappen. Het huis is soms helemaal vol met gehuil. Het enige wat je kunt doen om jezelf te redden, is even naar buiten gaan."

Bovenal vindt Van Erven Dorens dat je het vaderschap moet omarmen. "Sommige vaders zien een kind als een beslag op hun vrije tijd. Daar moet je zo snel mogelijk vanaf. Maak er zo snel mogelijk iets leuks van. Ga iets doen wat je zelf ook leuk vindt. Mannendingetjes: over het strand rennen, vuurtje stoken, barbecueën, bootje varen. Heb plezier, zie het niet als een opgave."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen