ENT7 nov '13 06:23

Geld van Serious Request 2012 naar 13 landen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG - Het Rode Kruis heeft vorig jaar in 13 landen ruim 50.000 baby’s en 45.000 zwangere vrouwen kunnen helpen met het geld van de inzamelingsactie 3FM Serious Request 2012.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat heeft de hulpverleningsorganisatie donderdag bekendgemaakt.

Het is de eerste fase van de verantwoording voor de besteding van het geld dat de jaarlijkse decemberactie oplevert. Vorig jaar kwam uiteindelijk een recordbedrag van ruim 13,8 miljoen euro binnen. In het inmiddels bekende Glazen Huis, vorig jaar in Enschede, vroegen de dj’s Gerard Ekdom, Giel Beelen en Michiel Veenstra aandacht voor het terugdringen van de wereldwijde babysterfte.

"Het is een stille ramp die wereldwijd ruim 5,5 miljoen slachtoffers maakt en het gevolg is van een gebrek aan medische zorg, kennis en begeleiding tijdens de zwangerschap", aldus het Rode Kruis. Het geld voor hulp ging onder meer naar baby’s en zwangere vrouwen in de Filippijnen, Malawi, Ethiopië, Oeganda, Zuid-Sudan en Libanon.

In Malawi werden 20 fietsambulances aangeschaft om vrouwen die moeten bevallen sneller naar het ziekenhuis te brengen. Meer dan 26.000 vrouwen kregen schoon water bij en na de bevalling. Er werden ruim 12.000 mammapakketten en baby-kits uitgedeeld en van 302 vroedvrouwen en gezondheidspersoneel is de opleiding gefinancierd. Ook werden 50 klinieken van medische instrumenten voorzien en zijn 36 klinieken en moederhuizen door het Rode Kruis opgezet of gerenoveerd.

Gerelateerde artikelen