ENT23 nov '13 10:10

Lantinga kon maar moeilijk geloven in herstel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - De goedlachse Sander Lantinga (37) kreeg vorig jaar ineens last van paniekaanvallen.

ANP Kippa
ANP Kippa

Eerst incidenteel, maar uiteindelijk kon hij er niet meer omheen. "Wat als dit altijd zo blijft, dacht ik plotseling. Dat maakte me zo bang, dat ik nauwelijks nog kon functioneren. Angst voor de angst."

"Het begint als een korte schrikreactie, ergens bij het middenrif", legt de 3FM-dj uit in de Volkskrant. "Het moment dat je, bijvoorbeeld, denkt dat een glas valt. Of dat je bij thuiskomst een inbreker denkt te horen. Zodra dat niet het geval is, ebt die schrik normaal gesproken weg. Maar deze angst verspreidt zich vervolgens als een olievlek door het lichaam. Je gaat klappertanden en trillen. Je moet om de minuut naar de wc om te plassen. Dat duurt acht of negen uur. Het ergste is dat je hoofd meedoet. Je wordt somber."

Inmiddels gaat het weer goed met Lantinga. Onlangs werd bekend dat hij en zijn vrouw Tessel hun eerste kindje verwachten. Wat hem erg steunde waren de vele lieve reacties die hij van bekenden en onbekenden kreeg. "Wat me goed deed was dat onder bijna elke mail stond: 'Het komt goed.' Daar heb ik me aan vastgeklampt, ik kon dat toen best moeilijk geloven."

Hoewel het dus goed gaat met Lantinga, is de angst niet helemaal verdwenen. "Soms komt de angst voor de angst even terug. Ik kan het nu gelukkig beter relativeren. Het gekke is dat ik vijf jaar geleden nooit ergens bang voor was. Toen dacht ik altijd: als dit het is, heb ik een mooi leven gehad. Maar nu wil ik dat het zo lang mogelijk duurt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen