ENT3 dec '13 03:02

Asterix-bedenker klaagt eigen dochter aan

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS - De bedenker en maker van de Asterix & Obelix-stripboeken, de Franse tekenaar Albert Uderzo, heeft zijn eigen dochter aangeklaagd wegens ‘psychologische mishandeling’.

EPA
EPA

Dat meldt de BBC.

De 86-jarige Albert en zijn dochter Sylvie voeren al sinds 2007 een felle strijd over de Asterix-erfenis. Sylvie claimt dat haar vader de ‘geest van Asterix heeft verraden’ toen hij in 2008 60 procent van de publicatierechten verkocht. In 2011 ondernam ze juridische actie door te stellen dat haar vader 'mentaal zwak was en werd uitgebuit’.

Omdat ‘uitbuiting door onbekenden’ vrijwel onmogelijk is te bewijzen, wordt algemeen verwacht dat haar claim binnenkort zal worden verworpen door de rechter. Franse media gaan er echter vanuit dat Sylvie in dat geval in hoger beroep zal gaan.

Haar vader ontkent in alle toonaarden dat hij ‘te zwak en mentaal instabiel’ zou zijn om zakelijke beslissingen te nemen en is de bemoeienis van zijn dochter meer dan beu. Hij heeft haar maandag aangeklaagd wegens ‘psychologische mishandeling’.

Uderzo bedacht de stripserie samen met wijlen scenarioschrijver René Goscinny in 1952. Van de 35 albums van Asterix & Obelix werden wereldwijd maar liefst 350 miljoen exemplaren verkocht. De strips zijn verkrijgbaar in ruim 100 vertalingen.

Ook verschenen er vier speelfilms over de Gallische strijder en zijn maat.

Gerelateerde artikelen